Požadavky na kvalitu ostří

  • Zachování vlastností materiálu
    Img

    Materiály nožů mají různé vlastnosti. U čepelí z kvalitní oceli a příslušným tepelným zpracováním, jež dosahují tvrdosti až mezi 55- 65 HRC je třeba zachovat jejich tvrdost. Zachováním tvrdosti čepele zůstane zachována i životnost ostří při větší námaze. Ostří je vystaveno obrovským tlakům, které jsou na něj kladeny, proto záleží na jeho kvalitním zpracování. Životnost ostří záleží především na kvalitě nože a na zachování vlastností materiálu

    Požadavky na úhel broušení

    Velmi důležité jsou požadavky na úhel broušení. Pro krájení vláknitých, jemných materiálů (např. ovoce, maso) je vhodné mít nůž nabroušený hladkým ostřím s malým úhlem ostří. Kdežto nůž používaný pro hrubší práci (vykosťování, řezání tuhých materiálů), kde nůž je značně namáhán je třeba volit úhel větší, aby ostří mělo v těle nože oporu. Pro získání požadované řezivosti po celé délce nože je zapotřebí konstantní úhel břitu.

    Odstranění "jehly"

    "Jehla je otřep vznikající na ostří při broušení. Bez jejího odstranění dojde při řezání k jejímu vylamování a zůstávají po ní tupé plošky. Nůž sice krátce řeže, ale rychle se ztupí. Pro odstranění jehly je nejvhodnější přebroušení nože na brousku o velmi jemné zrnitosti, nebo obtažení na koženém řemenu

    Malý úběr materiálu

    Ve většině případů, pokud není ostří zničeno, není zapotřebí zbytečně ubírat materiál nože pro dosažení ostří. Většinou je zapotřebí nůž pouze přebrousit v řádu desetin milimetru.nože potom vydrží mnoho let a desítky broušení