Jak si v domácích podmínkách vyzkoušet kvalitu nabroušení

  • Řezání listu papíru

    Jedním z testů jak vyzkoušet nabroušení nože je vyzkoušet řezání listu papíru. Ostrý nůž dělí list papíru na dva díly bez zadrhávání. V případě, že se nůž nezařízne nebo začne v průběhu řezání trhat papír znamená to, že je v tomto místě tupý a je třeba jej nabrousit.

    Sklouznutí nože z dřevěné tyčky (nehtu)

    Dalším z testů ostří je postavení nože na svislou dřevěnou tyčku případně na nehet pod úhlem 45°. Ostrý nůž by neměl z tyčky nebo z nehtu zklouznout. Pokud nůž zklouzne znamená to, že je ostří zakulacené => tupé.

    Odstranění "jehly" - přejetí ostří po svetru

    "Jehla je otřep vznikající na ostří při broušení. Pokud se při pohlazením ostří nože po svetru přichytí jemné nitky na ostří jehla byla špatně odstraněna a broušení není kvalitně provedeno Bez odstranění "jehli" dojde při řezání k jejímu nežádoucímu vylamování a zůstávají po ní tupé plošky. Nůž sice krátce řeže, ale rychle se ztupí.